Macbeth, game of Drones – 2014

Bij theatergroep The Young Ones maakte Irene Kriek ‘Macbeth’; Shakespear’s kortste en bloederigste tragedie. Hij vertelt hierin het verhaal van de moedige Schotse generaal Macbeth die van drie heksen de voorspelling te horen krijgt dat hij op een dag koning van Schotland zal worden. Verteerd door ambitieuze gedachten en aangezet door zijn vrouw doodt Macbeth koning Duncan en neemt bezit van de troon. Hij wordt een tirannieke heerser, overmand door angst en schuldgevoel en is verplicht om zelfs nog meer te doden om zichzelf te beschermen tegen ontmaskering. Het bloedbad leidt Macbeth en zijn meedogenloze vrouw naar krankzinnigheid en dood.

In onze versie van Macbeth, game of Drones hebben wij de oorlog met de IS onder dit verhaal gelegd. Ons land is in oorlog maar wat betekent oorlog nog voor ons, kunnen wij ons en beeld vormen van wat er gebeurt in Syrie? Wij hebben geen idee van de uitwerking van  onze acties nu het oorlogvoeren door drones wordt opgelost, een druk op de knop en een heel dorp is weggevaagd. Morris Macbeth is de man op het slagveld, samen met zijn vriend Banquo leiden zij de grondtroepen in Syrie. Koning Duncan is de man aan de knoppen, hij bestuurt de drones en heeft samen met zijn zoons geen idee meer waar deze oorlog over gaat. Oorlogvoeren gaat niet meer om het vechten voor een ideaal maar is een spel geworden van macht en van de grote investeerders.

Tekst en regie: Irene Kriek
Theater The Young Ones – 
Fotofrafie: Jeffrey Tomberg

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s